Įvairūs Sonoff prietaisai

Sonoff – pigūs išmanių namų prietaisai

Bene žinomiausias biudžetinių išmanių namų prietaisų gamintojas yra Itead, kurie gamina Sonoff prekinio ženklo įvairius išmanius prietaisus besijungiančius prie namų WiFi tinklo:

  • Relės (Viengubos, dvigubos, su nuotoliniu pulteliu, temperatūros, drėgmės sensoriais)
  • Sensoriniai jungtukai
  • Lemputės
  • Kištukiniai lizdai

Savo namuose išbandžiau du jų prietaisus, tai bene populiariausias Sonoff Basic ir dvigubas sensorinis jungtukas Sonoff T1 EU.

Prietaisai atvyksta pilnai funkcionuojantys, juos valdyti galima išmaniuoju telefonu parsisiuntus EWeLink programėlę. Prietaisai jungiasi prie Kinų Cloud serverių todėl prietaisus galite valdyti, kad ir kur bebūtumėte. Taip pat galite prietaisus valdyti Google ir Alexa namų asistentų pagalba. Tačiau Apple HomeKit palaikymo neturi.

Kaip ir bet kuriuos išmanius prietaisus, pagamintus naudojant ESP8266 mikroschemą, galima perprogramuoti ir įrašyti savo sukurtą programinę įrangą, arba bet kurią kitą atviro kodo, pavyzdžiui TASMOTA. Ką ilgai nelaukus ir padariau.

Sonoff Basic – vos 4,5 eurų vertės išmanus jungiklis.

sonoff basic

Kaip ir minėjau tai kone populiariausias Sonoff prietaisas. Matyt todėl, kad jį yra ypatingai paprasta prijungti. Perkerpate laidą ir vieną galą sujungiate su įėjimo kontaktais, kitą su išėjimo. Panaudojamumas – galite valdyti betkokį 220V prietaisą:

  • Pastatomų, stalinių šviestuvų valdymas.
  • Šildytuvų, termopavarų, šildymo vožtuvų valdymas.
  • Elementarių buitinių prietaisų įjungimas (rytinės kavos gaminimas)
  • Lauko apšvietimo automatizavimas.

Minusai:

  • Per didelis, kad tilptų mūsų montažinėse dėžutėse.
  • Veikia tik per Kinų Cloud serverius
  • Neturi kontaktų prijungti išorinį jungtuką (bet galima prilituoti porą laidelių)

Bet prilitavus kontaktus, šį prietaisą galima perprogramuoti ir naudoti daug universalesnę programinę įrangą, pvz TASMOTA. Perprogramavę gausime galimybę prijungti prietaisą prie MQTT brokerio, o tada jau panaudojamumas neribotas. HomeBridge pagalba paversime HomeKit įrenginiu. Įvairios automatizacijos Node-RED pagalba. Gali veikti tik lokaliame tinkle, todėl mažesnė tikimybė, kad bus nulaužtas hakerių 🙂

Sonoff T1 – išmanus sensorinis jungiklis

Sonoff T1 EU
Kadangi Sonoff basic yra per didelis, tam kad būtų paslėptas po jungtuku, Sonoff turi savo jungtukų seriją Sonoff T1 (Europietiški, Angliški, USA) Deja šie prietaisai jau nėra tokie pigūs ir AliExpress galite įsigyti dvigubą jungtuką už apytiksliai 15 eurų. Pajungimas nėra sudėtingas.

Pagrindiniai pliusai – apšvietimą galite valdyti fiziškai paspaudę sensorinį mygtuką, telefonu, Google arba Alexa namų asistento pagalba.

Minusai:

  • Didesni nei standartiniai jungtukai, todėl negalima sudėti dviejų ar daugiau vienas šalia kito.
  • Sensorinis jungtukas nėra toks patogus kaip mechaninis.
  • Ir visi kiti kaip ir bet kurio kito sonoff prietaiso: veikia per Kinų serverius, nepalaiko vietinio tinklo, neveikia su HomeKit

Kaip ir Sonoff Basic, taip ir šį perprogramavau į TASMOTA programinę įrangą. Galima lituoti ir naudoti usb programatorių arba jei prietaisas dar neturi pačios naujausios Sonoff programinės įrangos tai jis vis dar palaiko SonOTA perprogramavimo būdą. Jokių litavimų, jokių laidų, viskas per WiFi tinklą. Tačiau tikėtina, kad vėliau visi Sonoff T1 atkeliaus su naujesne programine įranga ir SonOTA nebegalės perprogramuoti taip kaip nebegali to padaryti Sonoff Basic prietaisams.

Google ir Alexa asistentų naudotojams

Jums perprogramuoti tikrai nieko nerekomenduoju, nes šių dviejų asistentų veikimo principas yra, kad viskas veikia Cloud pagalba. Asistentas kreipiasi į savo serverį, jis į Sonoff serverį ir jau kinų serveris įjungia/arba išjungia prietaisą. Perėje į TASMOTA turėsite patys pasirūpinti serveriu, sertifikatais ir programavimu arba mokėti pinigus už Home Assistant cloud palaikymą.

Kažkaip su Apple HomeKit viskas daug papraščiau, tereikia Raspberry Pi kompiuteriuko ir susikonfiguruoti pora servisų: HomeBridge ir MQTT brokerį.

TASMOTA programinė įranga

Jeigu nepasitikite visokiais Kinų cloud’ais, tada jums tiesiog privalu perrašyti Sonoff programinę įrangą ir jūsų prietaisas veiks tik vietiniame tinkle. Valdysite ir žinosite būseną MQTT užklausų ir komandų pagalba, galėsite prijungti papildomus sensorius. Kursite savo automatizavimo algoritmus. Ir tam pakaks turėti vieną Raspberri Pi kompiuteriuką tinkle. Jame galės veikti MQTT brokeris, HomeBrdige, Node-RED, Home Assistant ir t.t.

Rekomendacijos

Sonoff Basic patogu valdyti lauko apšvietimą, nes dydis čia nesvarbu ir galėsite jį paslėpti kažkur garaže, ar kokioje kitoje montažinėje dėžėje.

Sonoff T1 sensorinis jungtukas, jei namai įrengti, greičiausiai turite keletą jungtukų vienas šalia kito, todėl, šių  vienas šalia kito nebesutalpinsite. Jei tik įsirenginėjate name, galite juos naudoti, tik išbandykite ar jums patiks sensorinio jungtuko jautrumas (tiksliau nejautrumas)

Šiai dienai kol kas balsuoju už Shelly.cloud Shelly 1 WiFi reles, kurios yra mažos, gali veikti tiek Cloud tiek Local režimu. Palaiko išorinio jungtuko prijungimą. Turi REST ir MQTT palaikymą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *