Šildymas, kaip sutaupiau pinigų

Taigi, gyvenu dviejų aukštų kotedžiukyje, su garažu turim ~128 m2 vietos. Gyvenamo ploto ~110. Šildomės dujomis. Stovi pas mane Viessmann Vitodens 100 WB1C, kuris šildo namus ir paruošia 100 litrų karšto vandens į boilerį. Namuose visur išvedžiotas grindinis šildymas. Kolektoriai be debitomačių, tai srautus galima sureguliuoti tik apytiksliai prisukinėjant vožtuvus iš akies. Su savo šildymo sistema jau pražiemojau 4 žiemas ir surinkau šiokią tokią statistiką apie suvartotų dujų kiekį priklausomai nuo vidutinės mėnesio temperatūros. Per tuos keturis metus sistema patobulėjo, paišmanėjo ir tai leido sumažinti suvartojamų dujų kiekį.

Pirmi metai

Pirmais metais, viskas buvo elementaru ir paprasta, kaip pas daugumą – katilas su lauko temperatūros davikliu ir kambario termostatu, kuris pasiekus nustatytą temperatūrą išjungia šildymą visam namui.

Lauko temperatūros daviklis, reikalingas tam, kad katilas ruoštų šiltesnį arba vėsesnį termofikatą, priklausomai kaip lauke šalta. Tai kol dar nėra labai šalta lauke, sutaupysite dujų, nes katilas dirbs silpnesniu režimu. O per šalčius, šildys stipriau ir visas namas greičiau reaguos į krentančią lauko temperatūrą.

Kambario termostatas tikriausiai turėtų būti pakabintas ne ten kur jums patogiausia jį valdyti, bet ten kur lėčiausiai įšyla namai. Aš pasikabinau jį svetainėje. Svetainėje viskas įšildavo, o antram aukšte kambariai būdavo dar nespėję įšilti. Tam reikia reguliuoti srautus ir subalansuoti visą sistemą, kad visi kambariai šiltų tolygiai ir tiek kiek jums norisi. Lengviausiai tai atlikti su debitomačiais, bet mano kolektoriuose jų nėra.

Reziume. Pirmas šildymo sezonas todėl pirmasis mėnesis nors ir nešaltas, bet dujų suvartojau daug. Vėliau kaip ir viskas normalizavosi ir gavosi štai tokia suvartojimo tendencija.

[table id=1 /]

Dujų sąnaudos su standartine katilo konfigūracija
Dujų sąnaudos su standartine katilo konfigūracija

Antri, treti metai

Iškart buvau numatęs, kad kambariuose statysiu kambario termostatus, kurie pasiekus užduotą temperatūrą uždarys kambario kontūrą ir tas kambarys nebebus šildomas, taigi po pirmos žiemos tą ir padariau. Nusipirkau pavaras kurias uždėjau ant kolektoriaus ir jas sujungiau su kambario termostatais. Viso išleidau apie 500 €

Termostatai realiai padės taupyti, tik jeigu pas jus bus tokie kambariai, kuriuose norėsite žemesnės temperatūros nei įprastai. Aš miegamajame laikau 18, svečių kambaryje, kuriame dažniausiai niekada nebūna svečių 16. Ir šiuose kambariuose 90% laiko termostatai yra užsukę pavaras. Šios pavaros nevaldo katilo, jos tik užsuka žiedus patalpose kuriose jau yra pasiekta norima temperatūra. Todėl katilo termostatas tiesiog prašosi būti pastatytas ten kur norėtum, kad būtų šilčiausias kambarys. Kaip jau minėjau, aš jį pasikabinau svetainėje, ji dažniausiai įšyla pirmoji ir kitos patalpos nėra šildomos. Todėl iš patirties pasakysiu, kad  vonios kambaryje niekada nepasiekiu daugiau nei 21. Vaikų kambaryje taip pat temperatūra laikosi ~20-21. Nors juose galbūt norėtųsi turėt laipsniu, kitu daugiau. Dar paminėsiu, kad neverta statyti pavarų ir termostato tame kambaryje, kuriame stovi katilo termostatas nes principe gaunasi sviestas sviestuotas.

Su tokia sistema pragyvenau dvejus metus ir sukaupiau tokią statistiką.

[table id=2 /]

Dujų sąnaudos įrengus kambarių termostatus
Dujų sąnaudos įrengus kambarių termostatus

Ketvirti metai

Darom šildymą išmanų. Per black friday iš amazon.co.uk nusipirkau trečios kartos išmanųjį termostatą Nest. Jis man kainavo 200 € (jei tiksliau 160 £ +10 £ atsiuntimas). Senasis Viessmann termostatas taip pat buvo pakankamai universalus. Jis turėjo atostogų režimą, tai pakankamai lengvai nustatai kada išvyksi ir kada sugrįši iš atostogų, o jų metu bus taikoma žema kambario temperatūra. Galėjau nustatyti savaitės dienas ir laiko intervalus kada noriu, kad namuose būtų šilčiau arba vėsiau. Todėl galima darbo metu ir naktimis laikyti žemesnę temperatūrą, o savaitgaliais visą dieną aukštesnę.  Vienintelis minusas, kad grindinis šildymas yra labai inertiškas ir su Vitotrol termostatu aš turėjau užstatyti šildymo pradžią anksčiau, kad kambarys spėtų įšilti kai jau man tikrai tos šilumos reikės.

Nest termostatas viską moka ką moka Vitotrols, o papildomai pats mokosi ir bando pradėti šildyti anksčiau, kad per paties apskaičiuotą laiko tarpą pasiektų reikiamą temperatūrą kurios aš pageidauju tam tikrą valandą. Taip pat jis ir nustoja šildyti anksčiau jei mato, kad už valandos man jau nebereikės esamos kambario temperatūros.

Termostatas stebi, kada visi išvyksta iš namų ir automatiškai persijungia į eco režimą. Taigi jei pagal grafiką turėjai būt namie, bet išvažiavai į vakarėlį, namai nebus šildomi.

Taip pat naujasis Nest sujungtas su OpenTherm protokolą palaikančiu katilu, gali kontroliuoti vandens paruošimo grafiką ir temperatūrą. Anksčiau vanduo tiesiog 24/7 buvo palaikoma nustatytos temperatūros. Su Nest’u aš vandenį pašildau tik du kartus, ryte ir vakare.

Na ir galiausiai, su Nest gali valdyti šilumą nuotoliniu būdu. Jei pamiršai atostogų metu išjungti šildymą, nebėda – internetu ir Afrikoj būdamas gali sumažinti šildymo temperatūrą.

Pirmi metai su Nest, bet statistika rodo, kad taupau:

[table id=3 /]

Dujų sąnaudos įrengus NEST
Dujų sąnaudos įrengus NEST

Galėjau ir dar labiau, sutaupyti, jei būčiau iškart įsigijęs Nest termostatą, nes išmanus, šiuolaikiškas Nest termostatas tik vos brangesnis nei Old school’inis Vitotrol 100. Nest’as 200 € vs Vitotrol 128 €

Išvados

Dujų sąnaudų palyginimas
Dujų sąnaudų palyginimas

Sudėjus dujų sąnaudas į bendrą grafiką matosi, kad kiekvienas mano sprendimas padėjo sumažinti sunaudojamų dujų kiekį. Jei išreikšti viską skaičiais, tai kambarių termostatų įrengimas sumažino sąnaudas 31%, o jei būčiau kartu su kambarių termostatais pasikeitęs ir katilo termostatą į Nest’ą tai sąnaudos sumažėtų dvigubai – 50%

Lyginant sąnaudas įsirengus Nest su 2-3 metais kai katilą valdė Vitotrol, sąnaudos sumažėjo 28%

Ar atsipirko?

Kambarių termostatams išleidau 500 €, Nest termostatui 200 €. Ar jie man atsipirko? Jei ne tai kada atsipirks?

Kambarių termostatai, skaičiuoju, kad jau atsipirko, nes per pirmus metus sunaudojau mažiausiai 300 m3 dujų daugiau nei per kiekvienus kitus, o tai yra 150 € per sezoną

Nest termostatas atsipirks dar negreit (gal prireiks dar 3 metų), bet jei nebūčiau išleidęs 120 € Viessmann Vitotrol’ui tai tikrai ir Nest’as jau būtų atsipirkęs per tuos 3 metus.

Įrašo “Šildymas, kaip sutaupiau pinigų” komenatarų: 9

  1. Sveiki, pats bandysiu naudoti Nest termostata, jusu pateikta info labai naudinga. Aciu. Idomu vienas dalykas, jus naudojate reguliuojamas pavaras kurias valdo termostatai atskiruose kambariuose, jei tose patalpose norite aukstesnes temperaturos nei svetaineje, kur yra Nest termostatas, kaip tai veikia? Nes juk pasiekus uzduota temperature svetaineje, Nest isjungia katila, kaip tada syla kitos patalpos? Aciu.

    1. Na kaip ir bandžiau parašyti, tokiu atveju sistema neveikia, kitos patalpos nešyla. Arba reikia sureguliuoti srautus, kad pirmiau prišiltų kitos patalpos arba statyti Nest termostatą ten kur pageidaujama šiluma pasiekiama vėliausiai. Aš asmeniškai nepergyvenu kad kažkur nepasiekiu laipsnio kito. Svarbu, kad nešildau miegamųjų ir kitų patalpų kuriose laikau ženkliai mažesnes temperatūras.

      1. Sveiki. O jeigu vonioj nori laikyti didesnę temperatūrą negu svetainėje ar įmanoma tai padaryti ? Nes kaip suprantu Nest tik kontroliuoja katilą, bet kaip kontroliuoti atskiras zonas ?

        1. Jei reikalingas komfortas – skirtingose patalpose skirtinga temperatūra, tada išvis nedėkite katilo termostato o naudokite patalpų termostatus. Katilas tegu dirba 24/7 pagal grįžtamą termofikato temperatūrą. Taip turėsi norimą aukštesnę temperatūrą. Tik nesutaupysi pinigų 😉

    1. Nesu garantuotas, bet manau, kad nereikalingas, nes nustatai norimą temperatūrą ir ji nebekinta nuo lauko temperatūros.

  2. Kaskaip viskas sudeingai pas jus gaunasi. Nenaudoju jokių katilo valdymo daviklių nei lauke nei vidui. Kiekviename kambaryje yra po termostata kuris atitinkamai reguliuoja pavaras. Uzdaro/atidaro. Kiek kokiame kambaryje nori tiek nustatai. Prie ismaniu namu nejungiau manau neverta investuoti, nes atsipirkimas labai mažas. 95kv kodedzas siais metais per 11 men sunaudoju vidutiniskai po 42.8m3 +karstas vanduo

  3. Klausimas ar verta isvis isjungyi lauko temperaturos daviklį. Ir reguliuoti tik su kambario norima temperatūra. Nesuprantu kodel mes isnaudojam tiek daug duju plotas 200kvadratu. Salciausiais menesiais 330 kubu duju iseina. Kai pas kaimyna dvigubai maziau

    1. gal skirtingo energetinio efektyvumo namai? Gal skirtingą temperatūrą palaikote kambariuose nei jūsų kaimynas? Manoma, kad temperatūros sumažinimas patalpose tik vienu laipsniu padės sutaupyti nuo 3 iki 5 procentų dujų namo šildymui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *