Nest termostato pajungimas prie dujinio katilo

Nest termostato pajungimas nėra kažkoks raketų mokslas, juo labiau, kad instrukcijoje yra pateikiamos įvairių dujinių katilų (pagal tipą, bet ne gamintoją) pajungimo schemos. Svarbiausia yra nusipirkti europinį NEST modelį su HeatLink’u o ne JAV rinkai skirtą prietaisą, kuris veikia su jų karšto oro šildymo sistema. Skelbiu.lt jau mačiau pardavinėjamus EcoBee termostatus, kurie neva parduodami nes nebuvo suderinti su jų turimais šildymo katilais. Kurgi bus jei EcoBee šiai dienai suderinamas tik su JAV rinkoje esančiomis šildymo/kondicionavimo sistemomis.

Pagrindiniai Nest termostatų skirtų EU ir JAV rinkoms skirtumai yra tokie:

  • JAV:
    • Žemų Srovių prietaisas
    • Gali kontroliuoti Šildymą
    • Gali kontroliuoti Vėsinimą
    • Negali kontroliuoti karšto vandens paruošimo
    • Neturi HeatLink’o
  • EU:
    • Gali kontroliuoti Šildymą
    • Gali kontroliuoti Karšto vandens paruošimą
    • Turi HeatLink’ą
    • Gali veikti OpenTherm protokolu
    • Negali kontroliuoti vėsinimo

Mano namuose stovi pats paprasčiausias Viessmann katilas Vitodens 100 WB1C, kurį įsigijau 2013 metais. Prie jo buvo pajungtas lauko termometras ir programuojamas kambario termostatas Viessmann Vitotrol 100 UTDB. Jis veikė labai elementariai, suprogramavai norimą temperatūrą laiko intervalais ir jis įjungdavo (paduodavo 220V įtampą) arba išjungdavo šildymą jei nustatytu metu nebuvo arba buvo pasiekta norima temperatūra svetainėje, kurioje ir stovėjo šis termostatas.

Štai čia matome Vitotrol termostato pajungimo schemą
Vitotrol Pajungimo schema Vitotrol pajungtas dviem laidais

Ir analogišką schemą pajungti Nest HeatLink’ą
Nest HeatLink pajungimas Heatlink jungtys

Esmė čia yra Nest Heatlinką pajungti taip kaip buvo pajungtas termostatas, tik pats HeatLinkas bus katilinėje šalia katilo. Nest termostatas bus pakabintas vietoj senojo, svetainėje. O senieji termostato laidai bus panaudoti sujungti Nest termostatą su HeatLink’u. Iš HeatLink’o jungčių paaiškinimo matome, kad 2-a jungtis reiškia COM, o jungtis 3 – NO. HeatLink’ui maitinimas turėtų būti atvestas iš katilo X1 linijos.

Bet visa tai ką parašiau yra tik teorija, kurios aš neišbandžiau ir iškart ėjau prie išmanesnio pajungimo, naudojantis OpenTherm protokolu. Jis yra paprastesnis. Saugesnis nes OpenTherm naudoja žemas sroves. Ir išmanesnis nes gali nustatyti termofikato temperatūrą. Taip pat valdyti karšto vandens paruošimo savaitinį kalendorių, bei pačią vandens temperatūrą.

Nest Pajungimas prie OpenTherm katilo

Viskas paprasta kaipp 2×2. Užmaitinam Heatlink’ą iš rozetės. Dviem gyslom OpenTherm jungtis sujungiam su Katilo OpenTherm jungtimis. Senojo termostato laidus panaudojam sujungti HeatLink’ą su Nest Termostatu, kuris kabos svetainėje.

Žemiau matote Viessmann katilo elektros jungtis, mus domina C jungtis kurios gnybtai 2 ir 1 yra skirtos OpenTherm prietaiso pajungimui.

Katilo OpenTherm jungtys Katilo Jungtis su gnyptais OpenTherm prietaisui pajungti

Čia yra HeatLink’as, kuriam srovė tiekiama laidu iš rozetės, OT1, OT2 Sujungti su katilu, o T1 ir T2 su Termostatu.

HeatLinkas su pajungtais laidais Katilo Jungtis su gnyptais OpenTherm prietaisui pajungti

Užteks gal literatūros, geriau pažiūrėkime video:

Įrašo “Nest termostato pajungimas prie dujinio katilo” komenatarų: 31

  1. Sveiki,
    pas mus irgi bus Viessmann katilas Vitodens 100 ir galvojam apie NEST, bet mums svarbu, kad galėtume reguliuoti temperatūrą atskiruose kambariuose. Kotedžas 95kv., du aukštai, katilas pirmame aukšte. Ar užtenka vieno NEST ir ar su juo galima reguliuoti atskiras zonas? Kaip pas jus su zonomis atskiromis?

    1. Nest nevaldo kitų kambarių. Jis valdo katilą – šildyti/nešildyti. Jei pirmam aukšte sušilo, tai antram jau nebešildys (visam name nebešildys). Greitai bus galima išspręsti šią problema su Nest Temperatūros davikliu https://nest.com/thermostats/nest-temperature-sensor/overview/ Šio daviklio pagalba jei pirmam aukšte sušilo, o antram dar ne, tai katilas toliau šildys visus namus.

      Jei norite kontroliuoti temperatūra kituose kambariuose, tai papildomai reikia sumontuoti kambario termostatus, kurie valdys kambario žiedus kolektorinėje dėžėje. Reikalingi jie jeigu jums bus per karšta, o jei šilumos niekada nebus per daug, tai galit ir nedėti.

      1. Panašu, kad papildomi temperatūros davikliai nebus pardavinėjami EU. Taip pat US davikliai neveiks su EU termostatais. Neapsigaukite, nenusipirkite.

  2. Sveiki,

    Ačiū už naudingą NEST termostato pajungimo video bei straipsnį.
    Turiu keletą klausimų, būčiau dėrkingas už diskusiją.
    1. Numatomas grindininis šildymas, turėsiantis apie 8 skirtingas zonas.
    2. Dujinis katilas, kuris palaiko Open Therm protokolą, na turbūt dabartiniai visi palaiko.
    3. Planuoju įsigyti Nest Thermostat E.
    4. Supratau, kad kiekvienai zonai bus reikalingas atskiras termostatas + heat linkas.
    5. Mano situacija: šiuo metu į kiekvieną kambarį yra atvesti 220 V 3 gyslų laidai, kurie turėtų būti sujungti su pirmo bei antro aukšto kolektorių pavaromis bei reguliuoti tam tikros zonos On/Off funkciją pagal poreikį.
    6. Man yra neaišku, kur reiktu prijungti heatlinkus kiekvienam zonos termostatui.
    7. Parašyta, kad naudojamos žemos srovės, o kaip užmaitinamas pats nest termostatas, kuris kabos ant sienos?

    Ačiū labai!

    1. Aštuonių išmanių termostatų pirkti tikrai neapsimoka, užteks jums ir paprastų po vieną kambaryje: http://www.tausana.lt/sildymas/termostatas-wt-p-3331.html
      Nest pirkčiau vieną ir jis valdytų katilą, pirkčiau normalų NEST nes jis turi daugiau funkcijų: karšto vandens paruošimas, sujungiamas laidu su Heat link’u, ir pan.
      Nest E heatlinkas naudoja baterijas, pats termostatas turi būti prijungtas prie rozetės…

      Jei santechnikas rekomenduoja įsigyti katilo kambario termostatą, tada svarstyk apie Nest įsigijimą, jei ne, galima apsieiti ir be jo. Katilas be savo termostato yra šildymo režime 24/7 o kambario termostatai reguliuoja šildymą atskiruose kambariuose. Kai kambariai sušyla, termostatai uždaro žiedus. Į katilą grįžta šiltas termofikatas ir jis nebedegina dujų.

  3. Ačiū už atsakymą. Pas mane visur grindininis šildymas, tai reiškia, kad zonos bus šildomos atsidarant tam tikrą pavarą kolektoriuje.

    Ar aš gerai supratau, kad rekomenduotum tik vieną Nest 3rd gen termoatatą tarkim bendroje erdvėje, o visuose kambariuose po paprastą.

    Tavo video kaip supratau nėra parodytas zoninis sildymas, o tiesiog per open therm pajungiamas heat linkas nuo katilo bei nuo heat linko 12 v i pati termostata. Termostatas duoda signala katilui isijungt.

    Mano atveju kuomet bus zoninis sildymas, tai heatlinkas turetu buti jungiamas prie tam tikros pavaros, bet ne prie pacio katilo, taip?

    Bet jeigu bus paprasti termostatai, tuomet kitus kambarius galesiu valdyti tik rankiniu budu pet termostata ant sienos.

    1. Pas mane taip pat visur grindinis šildymas, taip pat visi kambariai turi savo paprastus termostatus kurie sujungti su pavarom.
      Nest termostatas sujungtas su katilu, jis atjungia šildymą VISAME name kai yra pasiekiama temperatūra toje patalpoje, kurioje yra Nest termostatas.

      Pagrindinis minusas tas, kad kai Nest atjungs šildymą, kitose patalpose dar nebus sušilę iki jūsų norimos temperatūros. Pvz svetainėje 21, Nest išjungė šildymą visame name. Tačiau vonioj jums reikia 23 bet ten tiek nėra ir nebus nes Nest nebešildo viso namo.

      Pagrindinis pliusas, kad galite nuotoliniu būdu reguliuoti šildymą, ir papildomai reguliuoti karšto vandens paruošimo grafiką.

      Jei jums svarbiausia komfortas ir kad būtinai visose patalpose būtų šilta taip kaip jums norisi. Tada manau reikia tik kambarių termostatų (paprastų ar išmanių) o katilas turi dirbti pagal grįžtamos temperatūros rėžimą be jokių papildomų daviklių.

      Jei norisi mažinti šilumos suvartojimą tada reikia katilo termostato, gali būti, kad kituose kambariuose nebus taip šilta kaip norėtumėte.

      Į kiekvieną kambarį po Nest termostatą tikrai per brangi investicija, o ir HeatLink’ų neturėsite kur dėti. Patikrink kiek kainuotų išmanūs Danfoss https://icon.danfoss.com/

  4. Sveiki, praejo jau kuris laikas nuo Jusu blogo pradzios. Ar nuomone vis dar isliko tokia pat gera apie Nest termostata? Gal domejotes alternatyvomis? Is kur geriausia pirkti Nest? Ir kaip del siuntimo i Lietuva?

    1. US versija visiškai netinka Europai ir tiesiogiai pajungti negali. Nebent katilas valdomas 24V įtampa.
      Jei netyčia nusipirkai tada galima bandyti pajungti naudojant 24V rėles

  5. Nest termostato heat linko pajungimas prie kolektoriaus tam tikros šildymo zonos terminės pavaros.

    Taigi nusipirkau NEst 3rd Gen, termostatą. Kaip ir patarei, jungsiu jį tik svetainėje, todėl heat linką turiu pajungti ne nuo katilo, bet nuo svetainės terminės pavaros. Terminė pavara 220 V (2 laidai).

    Žiūriu į instrukcijos pajungimo schemą:
    N; L – heat linko užmaitinimas.

    1;2;3. Atitinkamai 1 – (Satisfied, normally closed NC); 2 – (Common); 3 – Call for heat (normally open, NO);

    T1 ir T2 bei įžeminimas – 12 V išėjimas bei tiesioginis pačio termostato užmaitinimas, kuris bus svetainėje.

    Klausimas. Terminė pavara kolektoriuje turi 2 laidus, pavara veikia ON/OFF režimu, tai ar aš gerai suprantu, kad šiuos laidus, vieną iš jų reikėtų jungti prie 3 (call for heat, NO) ir antrą laidą prie Common?

    Ačiū.

    1. Manau, kad ne. Neutralus laidas tiesiai į pavaros neutralų. O fazė į heatlinko common o iš NC į pavaros live (rudą) bet tu pasikonsultuok su elektriku 😉

  6. Labas, super, lengvai ir aiškai. Dažniausiai kas atranda daikčiuką tai ir turi namie kokį featursą tyliai, o tu daliniesi. Šiuolaikiška 🙂
    Mano reikalas toks: turiu tokį pat Vitodens su OT funkcija. pas mane sumontuota grindinio šildymo automatika Danfos kuri gauna signalus iš kambarinių termostatų ir pagal to kambario poreikį atidarinėja to kambario pavarėles ant kolektoriaus.
    Tas kontroleris kuris surenka info iš termostatų ir atidarinėja pavaras turi tokią galimybę NO kontaktu pranešti katilui apie šilumos poreikį. Viskas tai ir vyksta, tik nepatinka tas kad katilas trumpam šoka iki 65 laipsnių temperatūros ir vėl liepsna išsijungia paliekant veikti tik siurbliuką.
    Noriu stabilizuoti darbą ir nustatyti per OT tuos 35laipsnius sistemai kaip rašai. Klausimas ar eina pajungti silumos poreikio kontaktus NO iš kontrolerio į tokį kaip NEST, o jis kalbasi su katilu kad reikia temperatūros OT protokolu nešokdindamas katilo į aukštas temperatūras. Man yra poreikis valdyti visus kambarius atskiromis temperatūromis (ypač vonios kus 23) ir miegamasis kur 21.
    Nelabai suprantu NEST jei jis reguliuoja visą namą pagal vietą kurioje tas Ratas sumontuotas. Ačiū tau už ataskymą.

    1. NEST tau netinka, o kažkokio atskiro OpenTherm kontrolerio nežinau, ieškok internetuose, gal ką atrasi.

    1. Deja, nepadėsiu, nes informacijos turiu tik apie savo katilą. Bet EU nest vienokiu ar kitokiu būdu galima prijungti prie daugumos katilų

    1. Nest termostatas nesijungia tiesiogiai su pavara. Pavara jungiasi su HeatLink, o HeatLink su Nest. HeatLink’as pavarai būtų kaip jungtukas tai kaip ir apšvietimo instaliacijoje jungtukui reikia min 2 gyslų. HeatLink su Nest sujungiamas 2 gyslom.

  7. O jeigu prijungiu nest prie katilo, tai kiti termostatai pajungti nuo pavarų gali tik primažinti šilumą, bet negali jos padidinti didesnės nei nest nustatyta temperatūra ?

  8. O su nest termostatu galima nustatyti maksimalia paduodamo srauto temperatura? Pas mane grindinis sildymas ir nenoretusi labai karsto vandens paduoti i grindis.

    1. Taip galima jeigu pajungi OpenTherm protokolą palaikantį katilą, bet vienintelis minusas, kad pirmo sistemos nustatymo metu nustatai, o vėliau keisti nebegali. Jei nori pakeisti, turi nuresetinti termostatą, nustatyti viską naujai, nepatogu nes jau būni šildymo grafikus nustatęs…

      1. Aciu uz atsakyma. Turiu dar viena klausima… Siuo metu mano katilas karsta vandeni boileryje sildo priklausomai nuo termo daviklio kuris yra vandens 200 ltr. boileryje. ty kai temperatura boileryje nukrenta, tuomet dujinis katilas gauna signala ji pasildyt. pasildo ir issijungia. O pajungus nest karsto vandens pasildymas taip pat veiktu (nuo termo daviklio boileryje)? Ar tuomet jau valdyma perimtu nest ir termo daviklis boileryje kuris trigerina vandens pasildyma neveiktu? Is anksto aciu uz atsakyma.

        1. Nest perima valdymą, bet valdo pagal katilo termo daviklį boileryje, tik atsiranda daugiau galimybių, ruošti pagal grafiką, o ne 24/7
          Čia su mano Viessmanu, o dėl kitų nežinau

  9. Sveiki,

    Kaip užmaitinot heatlinka iš rozetės? Įsigyti laida su kištuku ir kišti į rozetę?

    1. Aš būtent taip ir padariau, tačiau galite užmaitinti nuo bet kurio šaltinio, tarkim nuo katilo. Ir tada išjungus katilą, išsijungs ir heatlink’as.

  10. Sveiki, kaip pavyko subalansuoti kitu kambariu temperatura?
    Nest mokosi per kiek pavyksta pasiekti reikiama temperatura, o jei kitu kambariu ziedai atsidarines, uzsidarines sunku isivaizduoti kad veiktu gerai.

    1. Kitų kambarių temperatūrą subalansuoti galima subalansavus debitą pagal žiedų ilgį ir norimą temperatūrą. Bet teisybės yra, 1 išmanus termostatas katilui norint komforto yra ne baisiai geras sprendimas, geriau išmanus termostatas į kiekvieną kambarį ir jokio termostato katilui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *