Kaip veikia Nest termostatas

Kaip veikia Nest termostatas, galima susipažinti pažiūrėjus šį pristatomąjį filmuką:

Tačiau pabandysiu pasidalinti įspūdžiais kaip jis išties veikia. Mano pastebėjimai po pirmojo šildymo sezono.

Architektūra

Dar sykį pasikartosiu, kad Nest termostatas skirtas EU rinkai atkeliauja kartu su HeatLink’u. Nest termostatas yra pakabinamas gyvenamosiose patalpose, HeatLink’as pakabinamas kažkur katilinėje greta jūsų katilo. Nest termostatas su HeatLink’u susijungia bevieliu ryšiu ir/arba dviejų gyslų laidu. Toliau HeatLink’as jungiasi su katilu. Nest termostatas siunčia signalą HeatLinkui, o jis atitinkamai katilui.

Nest ir Heatlink

Pirmasis pajungimas

Kai jau Termostatas, HeatLink’as ir katilas tarpusavyje sujungti, vyksta pirmasis Nest termostato suderinimas. Pasirenkate kalbą, prisijungiate prie bevielio namų tinklo, nustatote vietovę. Pagal vietovę, jums kas mėnesį siųs ataskaitas ir palygins jūsų energijos sąnaudas su kitais Nest vartotojais. Taip pat tikriausiai dėl statistikos paprašo užpildyti informaciją ar tai namų, ar biuro vartotojas. Kokio dydžio namai, kuriame kambaryje stovi termostatas ir t.t.

Kitas sudėtingesnis žingsnis įvardinti savo šildymo įrangą. Iš pirmo karto nepavyko teisingai atsakyti, teko atstatyti gamyklinius parametrus ir bandyti iš naujo. Nes kai kurių nuostatų nebegalima keisti, nebent paleisti vedlį iš naujo. Tokiu atveju dingsta visa surinka Nest termostato mokymosi statistika.

Vienas iš klausimų, kokio tipo katilas: combi boiler, system boiler or other boiler. Combi boiler tai toks, kuris šildo namus, bet neturi karšto vandens talpos ir šildo vandenį iškart kai atsuki karšto vandens čiaupą. System boiler, tai toks kuris šildo namus ir dar paruošia kelis šimtus litrų karšto vandens boilerį. Pas mane yra System boiler. Jei pasirinksite klaidingai, tai negalėsite nustatyti karšto vandens paruošimo grafiko.

Dar paklaus koks bus katilo valdymo tipas: OpenTherm ar On/Off. Pasirinkau OpenTherm nes katilas palaiko šį protokolą ir todėl galiu valdyti karšto vandens temperatūrą. Taip pat pasirinkus OpenTherm tipą, iškart jūsų prašys nurodyti šildymo tiekimo temperatūrą. Kokios temperatūros vandenį paduoti į grindis, pasirinkau 35 laipsnius ir vėliau šios temperatūros nebegalėjau keisti, nebent atstatyčiau į gamyklinius nustatymus ir pereičiau vedlį vėl.

Dar prašė atsakyti, kokio tipo šildymas: grindinis ar radiatoriai, kokio tipo kuras: dujos ar kažkas kito. Kokia pageidaujama eco temperatūra? Ši temperatūra bus nustatyta kai tik termostatas supras kad nieko nėra namuose.

Ir galiausiai prisijungimas prie savo Nest paskyros.

Skirtumai nuo ankstesnio valdymo

Anksčiau kambaryje buvo On/Off tipo programuojamas termostatas. Katilas turėjo lauko temperatūros daviklį ir karšto vandens boilerio temperatūros daviklį. Ant katilo yra dvi rankenėlės kuriomis skalėje nuo 0 iki 5 nustatai pageidaujamą karšto vandens temperatūrą ir šildymo temperatūrą, kurią tieks į grindis. Papildomai ši temperatūra buvo priklausoma nuo lauko temperatūros. Kuo šalčiau tuo karštesnis termofikatas.

Prijungus HeatLink’ą ir nustačius, kad jis valdys katilą OpenTherm protokolu, katilo valdymo rankenėlės nieko nebereguliuoja ir nevaldo katilo. Termofikatas visada fiksuotas ir yra 35 laipsniai (nustačiau pirmo paleidimo metu), į lauko temperatūrą nebeatsižvelgiama. Karšto vandens temperatūra ir grafikas valdomas iš Nest Termostato. Žemesnės nei 55 laipsniai nustatyti nebegalima, dėl legioneliozės prevencijos. Jei katilas yra kombinuotas ir ruošia karštą vandenį pagal pareikalavimą, tada leidžia nusistatyti ir žemesnę, 40 laipsnių temperatūrą. Anksčiau rankenėle galėjai ir labai žemą temperatūra pasirinkti, bet aišku rizikavai, kad boileryje užsiveis legionelės. Santechnikas rekomendavo laikyti žemesnę ir tik kartą per savaitę įkaitinti. Aišku tą įkaitinimą dažniausiai užmiršdavau.

Pirma savaitė – mokosi

Pirmą savaitę, Nest termostatas mokosi. Tu nustatinėji pageidaujamą temperatūrą, o jis atpažinęs, kad tai darai tuo pat metu kiekvieną dieną ar tam tikrą savaitės dieną sudaro šildymo grafiką. Beabejos galima iškart nustatyti grafiką ir jis jo laikysis.

Dar jis bando išmokti kiek laiko jam reikės tam, kad prišildytų patalpas iki jūsų pageidaujamos temperatūros, todėl jei 7 ryto jūs norite 21 laipsnio, tai jis gali teoriškai pradėti šildyti net iki 5 valandų anksčiau. Taip pat jis pramokęs, bando prognozuoti per kiek laiko bus pasiekta nustatyta kambario temperatūra ir šią informaciją pateikia ekrane.

Nest prognozuoja
Nest prognozuoja kada pasieks norimą temperatūrą

Kiti Nest veikimo ypatumai

Grįžtant prie šildymo pradžios keliomis valandomis anksčiau nei tau reikia, tai pas mane yra grindinis šildymas, todėl esu nustatęs maksimalų laiką, tačiau šildymas niekada neprasideda anksčiau nei 2 valandos. Įtariu tai dėl auto Away funkcionalumo, kuris neužfiksavęs judesio dvi valandas, pereina į Away režimą. Tikriausiai tai kertasi su jų algoritmu, nes pradėjus šildyti penkiom valandom anksčiau, jis jau po dviejų eitų į Away (ECO) režimą.

Dar įdomus veikimas, jei termostatas pats įjungė Away, bet pagal grafiką reikia šildyti, jis persijungia iš Away į Home, pašildo pora valandų ir vėl eina Away. Tai atostogų metu nors namuose nieko nėra, šildymas junginėjasi. Todėl jei išvyksti ilgesniam laikui, reik rankiniu būdu perjungti Termostatą iš Heat į Eco (dar yra Off) ir tuomet visada bus laikoma žemesnė temperatūra, grafiko nebus laikomasi, termostatas nepersijungs pats į Home būseną, net jei kas ir bus namuose arba tik ateis palaistyti gėlių.

Taip pat jei daugiau nei dvi dienas buvo įjungtas Eco ir nieko nebuvo namuose, tai karšto vandens ruošimas bus atjungtas ir tik karts nuo karto pašildyta, kad neužsiveistų legionelės. Jei karšto vandens prireikė anksčiau nei buvo nustatytas grafikas, galima greitai ir paprastai įjungti karšto vandens pašildymą pusvalandžiui, valandai ar pusantros.

Anksčiau nė neįsivaizdavau, kada ir kiek laiko mano katilas šildo namus. Dabar galiu matyti dešimties dienų šildymo istoriją. Matau, kada pradėjo, kada nustojo, kiek valandų per parą šildė. Kas lėmė, kad šildė daugiau ar mažiau. Dažniausiai pasak Nest tai lemia orai arba Auto away funkcionalumas.

Kartą per mėnesį gaunu ataskaitą kaip man sekėsi lyginant su kitais vartotojais. Tačiau kadangi Lietuva nėra oficialiai Nest palaikoma šalis, tai ir ta statistika neaišku su kuo lyginama. Plius programėlėje teoriškai turėtų būti nustatymai, siųsti ar nesiųsti šių ataskaitų. Pas mane tokios opcijos nėra, bet gerai, kad bent jau siunčia.

Nest History nesąmonės
Nest History nesąmonės
Teisinga Nest energijos istorija
Teisinga Nest energijos istorija

Kartais Nest užlūžta ir persikrauna, tada po tokio netikėto lūžimo, sugriūna statistika, ir rodo visiškas nesąmones. Support’as informavo, kad turi padėti normalus termostato perkrovimas. Padeda, kad po perkrovimo nauja statistika vaizduojama teisingai, tačiau senoji taip ir lieka sugadinta.

Heat linkas panašu, kad irgi gali užstrigti. Vienu metu visada rodė, kad vandens temperatūra boileryje 52.5 laipsnio. Nors po atostogų grįžus buvo šaltas. Perkroviau, atsigavo.

Nest turi savo REST api tai galima gauti ir siųsti komandas ir informaciją. Išbandžiau ir dabar kaupiu visą informaciją apie šildymą. Apie tai parašysiu atskirą įrašą.

Atnaujinta: 2017-12-06

Paleidau šildymą ir žiūrių nebeveikia Auto Away taip kaip pernai. Automatiškai persijungus į Away, Nest termostatas grįžta į Home tik kai fiziškai grįžti namo. Nebėra automatiško persijungimo į Home būseną jei pvz. kalendoriuje nustatyta 17 val pakelti temperatūrą. Tai taip gaunasi, kad su įjungtu Home/Away assist, visada teks grįžti į vėsius namus, na nebent prieš grįžtant telefonu persijungsi pats į Home režimą. Nepatogu, teks išjungti šią taupymo funkciją.

Iš Nest support’o gavau atsakymą, kad toks pasikeitimas atėjo su vienu iš programinės įrangos atnaujinimų.

Nest support atsakymas
Nest support atsakymas

Įrašo “Kaip veikia Nest termostatas” komenatarų: 19

  1. Sveiki,

    Ar būtų įmanoma Nest įrengti bute, kuriame yra tik centrinis kolektorinis grindinis šildymas? Ar įmanoma Nest termostatą prijungti kaip paprastą termostatą valdantį termines pavaras kolektorinėje spintoje?

    Gal turite pasiūlymų kaip išspręsti tokia situaciją, norint turėti ir wifi valdymą ir išmanųjį termostatą.

    1. Katilas Viessmann vitodens 100
      Prijungti daugiau nei vieno termostato prie katilo nėra galimybės, čia jau termostatas turėtų palaikyti papildomus kambario daviklius.

  2. Sveiki, kokią nustatėte grindų temp. kai paleidote NEST. Ar jos užtenka norint poto pakelt namų temp į aukštesnę? Pas mane Vitodens 100w katilas. Nest nustačius 35laipsnius negaliu sušildyt namo daugiau nei 23C.

    1. Na 23 tai jau daug 🙂 Aš namuose laikau 21,5, bet Nest nustačiau 38, planuoju ateityje susimažinti galbūt iki jūsų minimos 35

      1. Sveiki, matau diskusija sena, bet gal kas atsakys: įdomu ką reiškia 35? Ar reikia nustatyti 35-38 pagal Celsijaus skalę, kad realiai pasiekti 21,5 – 23,0 laipsnius? Tuomet kaip suprantu laikas, kada bus pasiekta konkreti temperatūra kaip iš esmės nėra tikslus, nes nustatyta temperatūra niekada nepasiekama? Ar tai yra atskiras vandens šildymo sistemoje temperatūros nustatymas?

      2. Sveiki, noriu įsigyti europinį Nest termostatą, bet išgąsdino, kad Lietuva nėra tarp google palaikomų valstybių. Ar dėl to prarandamas Nest funkcionalumas (Lietuvos oro prognozė, geofencing / away)? Mano atveju norėčiau jungti prie Daikin šilumos siurblio su integruotu boileriu. Šildymas hibridinis (radiatoriai ir grindinis) – kaip suprantu radiatorių vandens temperatūrą Nest setup’e galima nusistatyti kokią nori (tarkim 45 laipsnius), taip? Ar galima/reikia pasirinkti šildymo tipą (hibridinis)? Ačiū!

        1. Lietuvos funkcionalumas neprarandamas, viskas ką išvardinai veikia. Dėl šilumos siurblio ar jis veiks informacijos neturiu ir nežinau. Jei jis turi opentherm protokolą tai turėtų veikti. Ką setupe reikia nustatyti sunku prisiminti nes tai dariau prieš daug metų.

    1. Kai viskas veikia ir nekyla klausimų tai ir atsakymo į šį klausimą neturiu. Pradžioje kai buvo klausimų, problemų, supportas atsakė.

  3. Sveiki,
    pas mane junkers katilas mazdaug 10 metu senumo ir pajungtas paprastas bevielis termostatas. Kiek suprantu jis veikia on/off principu, ar nebus problemu pajungiant NEST termostata?

  4. Gal kas bandė veikia su Bosch GC 2300iw?
    Kitas klausimas ar reikia prie šio prietaiso papildomai imti katilui lauko temperatūros daviklį plius kambarių termostatus?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *