Xiaomi Mi Robotas Siurblys

Xaiomi Roborock s50 roboto apžvalga

Xaiomi Roborock s50 – robotas dulkių siurblys. Pirmieji įspūdžiai nusipirkus

Po ilgų svarstymų nusprendėm įsigyti dulkių robotą siurblį. Pasirinkom šiuo metu bene populiariausią pasirinkimą, antros kartos Xaiomi Roborock. Pagrindiniai kriterijai kodėl jis:

  • Konkurencinga kaina (429 eur) lietuviškoje e-parduotuvėje. (Black Friday metu Varlė pardavinėjo po 399 eur)
  • Netik siurbia, bet ir plauna
  • Sudaro žemėlapį ir siurbia pagal jį, nevažinėja chaotiškai

Kiti pasirinkimo kriterijai kodėl šis, o ne kitas iš panašaus kainų diapazono:

  • Bene didžiausia siurbimo galia
  • Tylesnis nei kiti
  • Ilgiau dirba vienu įkrovimu

Pirmas siurbimas

Taigi, pirmas paleidimas. Lazeriu jau iškart skenuojama visa patalpa, sudarinėjamas žemėlapis, bet siurbiama mažesniais kvadratais, gal po 10m2, paskui pervažiuojama į kitą zoną ir toliau tęsiamas darbas bei toliau sudarinėjamas žemėlapis.

Dieninės užuolaidos jam nepatiko, lazeris sako, kad ten siena, tačiau privažiavus jis gali jas pastumti todėl užuolaidos jį apglėbia. Jis neužstringa, bet sustoja nes pasak jo įvyko lazerinio skenerio klaida, prašo patikrinti ar jis neužstrigo ir panašiai. Sutraukiu užuolaidas ir paspaudžiu mygtuką, kad tęstų darbą. Na nelabai nudžiugina nes norėtųsi, kad visada pabaigtų savo darbą kol mūsų nebus namie.

Darbą baigia tambūre, kuriame yra dveji lauko kilimėliai, pasirodė, kad jis pastebėjęs didesnį šiukšlių kiekį, juos valė daugiau.

Pirmo aukšto siurbiamas plotas 37m2, užtruko 46 minutes, išeikvojo 23% baterijos. Sėkmingai grįžo į savo krovimo stotelę tiesiausiu keliu.

Pirmas siurbimas, žemėlapis
Pirmas siurbimas, žemėlapis

Žemėlapyje matosi, kad pirmą aukštą suskirstė į 5 zonas ir jas išsiurbė. Matosi Vaiduokliški plotai, tai todėl, kad per vitrininius langus lazeris eina kiaurai ir jis nemato stiklo kaip kliūties, ją įvertina tik atsargiai atsitrenkęs į kliūtį. Veidrodis taip pat jam kuria iliuziją, lyg ten yra kita patalpa.

Vaiduokliškos zonos ties vitrinom ir veidrodžiais
Vaiduokliškos zonos ties vitrinom ir veidrodžiais

Tikėjausi, kad žemėlapis liks atmintyje visada, tačiau bent kol kas jis kiekvieno siurbimo metu sudarinėja naują žemėlapį, nes galbūt perstatėte baldus. Jei nepatiko kaip jis išsiurbė, galite paskutinio siurbimo žemėlapyje nurodyti zoną ir paprašyti išsiurbti iš naujo. Pavyzdžiui, kėdes pastatyti į kitą vietą ir pakartoti siurbimą po stalu. Kadangi žemėlapių jis nesaugo tai ir programinių virtualių barjerų nėra galimybės nustatyti, galima tik nusipirkti magnetinių juostų ir jas priklijuoti ten kur norite, kad jis jų neperžengtų.

Kadangi kiekvieno siurbimo metu jis braižo žemėlapius per naują, tikrai neturėtų kilti problemų jį pernešant robotą tai į vieną tai į kitą aukštą. Vėliau jei programinė įranga atsinaujins (tokių planų yra) ir jis išsaugos patalpos planą tam, kad atsimintų zonas, ar būtų galima nustatyti virtualius barjerus, gali kilti problemų pernešant į skirtingus aukštus.

Na ir galiausiai dulkių indas po pirmo siurbimo. Na neatrodė, kad gyvename šiukšlyne. Bet pamačius turinį, atrodo kitaip.

Nesitikėjau, kad namuose tiek šiukšlių
Nesitikėjau, kad namuose tiek šiukšlių

Roboto darbo automatizavimas

Programėlėje galite sukurti algoritmą, kada siurbliui dirbti. Aš nustačiau, kad kiekvieną naktį 00:00 siurblys įjungtų tylų rėžimą, ir išsiurbtų patalpas. Antras algoritmas, kiekvieną rytą įjungtų optimizuotą rėžimą.

Na tas tylus rėžimas tikrai nepasirodė labai tylus, ypač jei miegamojo durys antram aukšte paliktos praviros. Uždarius beveik netrukdo, tačiau vis vien buvau prabudęs. Galvoju perstatyti, kad siurbtų paryčiais prieš mums atsikeliant, galbūt 6:00.

Minusai

Kol kas pagrindinis minusas, tas kad nėra galimybės išsaugoti žemėlapį, jo redaguoti jei robotas klaidingai interpretuoja vitrininius langus ir veidrodžius. Bet gamintojas teigia, kad jau testuoja tokį funkcionalumą. Manau, kad tai nėra minusas, o kaip tik pliusas nes galima siurblį tiesiog pernešti į kitą aukštą, jis sėkmingai viską išsiurbliuos, nes žemėlapį sudarys iš naujo.

Beieškant informacijos apie žemėlapių saugojimą, radau ir kitokių problemų, tarkim žemėlapis vidurį siurbimo pasukamas, arba apverčiamas ir robotas nebegali grįžti į krovimo stotelę. Taip pat kadangi toks žemėlapis bevertis, negali naudotis ir zonų funkcionalumu. Aš tokių problemų dar nepastebėjau, bet rodo kad robotas nėra tobulas.

Nauja informacija

Atsinaujinus siurblio programinei įrangai, galima išsaugoti žemėlapį, ir sukurti virtualius barjerus, kad siurblys nekirstų virtualios linijos. Taip pat pažymėti kvadratines zonas, kuriose nesiurbliuoti. Tačiau jei Namas yra dviejų aukštų ir vienu siurbliu siurbliuojate abu aukštus tiesiog pernešdami siurblį tarp aukštų, šio funkcionalumo nenaudokite. Siurblys ir be išsaugoto žemėlapio dirba puikiai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *